Boekverfilmingen: 5 filmtips voor het secundair onderwijs

21.03.2023

Lijken je leerlingen hun favoriete streamingdienst steeds meer te verkiezen boven een goed boek? Niet getreurd! Door in te spelen op hun interesses en samen met de klas naar een film te kijken, kun je de verhalen uit de meest aangrijpende, spannende en maatschappelijk relevante jeugdromans al snel toegankelijk maken.

Film- en mediawijsheid, JEF-tips, Lesideeën
Jojo Rabbit filmstill 1

Met deze 5 fantastische boekverfilmingen zet je leerlingen vast en zeker aan om ook zelf eens naar een boek te grijpen.

TIP! Al deze boekverfilmingen behoren tot het JEF met de klas-programma en hebben dus ook een bijhorende lesmap.

1. Jojo Rabbit (2019) (12+)

In het Oscarwinnende Jojo Rabbit neemt regisseur Taika Waititi je op meesterlijke wijze mee in het hoofd van een tienjarig jongetje dat lid is van de Hitlerjugend. Samen met zijn denkbeeldige vriend, Adolf Hitler, beleeft de fantasierijke Jojo allerlei avonturen. Zijn naïeve wereldbeeld wordt echter op z'n kop gezet wanneer zijn alleenstaande moeder een Joods meisje onderdak biedt. Door via humor de gevaren van autoritaire regimes onder de loep te nemen, slaagt deze tedere satire erin om de gruwel van de Tweede Wereldoorlog op een verfrissende manier in beeld te brengen. Hoewel de film grotendeels afwijkt van Caging Skies, het boek van auteur Christine Leunens waar Waititi zijn scenario op baseerde, biedt het lezers de kans om hetzelfde verhaal vanuit een andere vertelstijl te ervaren.

Jojo Rabbit filmstill 1

2. Ouistreham (2021) (14+)

Om een boek over precaire werkomstandigheden te kunnen schrijven, sluit de veelgeprezen auteur Marianne Winckler zich undercover bij een schoonmaakploeg aan. Eenmaal aangekomen in het Franse havenstadje Ouistreham, wordt Marianne geconfronteerd met de financiële problemen van haar collega’s en de kwetsbare situaties waarin ze leven. Bijzonder aan Ouistreham is, naast Juliette Binoche, de cast vol niet-professionele actrices die de personages uit Florence Aubenas’ autobiografische bestseller Le Quai de Ouistreham authentiek weten te belichamen. De film staat garant voor een meeslepend sociaal drama dat leerlingen ongetwijfeld zelf naar het boek doet grijpen om meer te weten te komen over dit boeiende, waargebeurde verhaal.

Ouistreham filmstill 1

3. Words on bathroom walls (2020) (14+)

Gebaseerd op het gelijknamige boek van de Engelstalige auteur Julia Walton, vertelt coming-of-age film Words on bathroom walls het verhaal van middelbare scholier Adam. Hoewel de tienerjongen er op het eerste gezicht doodgewoon uitziet, heeft hij stiekem te kampen met een langdurige psychotische stoornis waardoor hij allerlei dingen ziet of hoort die er eigenlijk niet zijn. Met behulp van een medicijn dat Adams hallucinaties onderdrukt, doet hij er alles aan om een normaal leven te kunnen leiden. Hoewel de pesterijen van zijn medestudenten het Adam er niet makkelijker op maken, ontdekt hij samen met zijn slimme klasgenote Maya dat liefde en optimisme misschien wel het krachtigste geneesmiddel zijn. Dankzij een ijzersterke cast en originele muziek van The Chainsmokers, weet regisseur Thor Freudenthal een moeilijk thema zoals mentale gezondheid op luchthartige en eigenzinnige manier vatbaar te maken voor een jongvolwassen publiek.

Words on bathroom walls filmstill 1

4. Été 85 (2020) (14+)

Stel je eens voor: een zomervakantie vol boottochtjes, feestjes en ritjes op de motor. Wat voor vele tieners slechts een droom blijft, wordt voor de zestienjarige Alexis werkelijkheid wanneer hij op een stormachtige avond in de jaren 1980 door de mysterieuze bad boy David van een verdrinkingsdood wordt gered. De twee jongens vallen als een blok voor elkaar en lijken samen de tijd van hun leven te hebben, waardoor de onheilspellende voice-over van Alexis kijkers al snel voor het ergste doet vrezen. In het razendspannende Été 85, naar de Engelstalige roman Dance on My Grave van Aidan Chambers, doet de regie van gerenommeerde filmmaker François Ozon romantiek moeiteloos samenvloeien met de genreconventies van een nagelbijtende thriller.

Été 85 filmstill

5. L'événement (2021) (16+)

Met oog op haar studies en ambitieuze toekomstplannen, besluit de jonge studente Anne om haar ongewenste zwangerschap te beëindigen en voor abortus te kiezen. Er is alleen één probleem: in het Frankrijk van 1963 staat daar nog steeds een gevangenisstraf tegenover. Nu haar eindexamens dichterbij komen, tikt de klok voor Anne genadeloos verder en wordt ze geforceerd om het heft in eigen handen te nemen. Als verfilming van de gelijknamige autobiografische roman van auteur Annie Ernaux, biedt L’événement kijkers een openhartige blik op een problematiek die ook vandaag nog blijft aanslepen.

l'événement filmstill

Film gevonden? Ontdek het lesmateriaal!

Met behulp van de JEF met de klas lesmappen, kan je de films educatief omkaderen en je leerlingen makkelijk tot de bijbehorende boeken introduceren. Bij de start van elk schooljaar vind je telkens de lesmappen van de nieuwste films op hun pagina terug.

Fien personeelsfoto

Fien Meynendonckx

Communicatie