6 geslaagde boekverfilmingen voor basisscholen

16.03.2023

Hoewel we allemaal wel weten dat lezen belangrijk is, lijkt toch niet iedereen even snel zijn weg naar de bibliotheek te vinden. Samen met de klas naar een film kijken, is dan ook de uitgelezen methode om leerlingen laagdrempelig kennis te laten maken met de helden en heldinnen uit de spannendste, grappigste en ontroerendste kinderboeken.

Film- en mediawijsheid, JEF-tips, Lesideeën
Gruwelijke rijmen Roald Dahl

Met deze 6 waanzinnige boekverfilmingen maak je kinderen ongetwijfeld warm om zelf aan het lezen te slaan.

TIP! Al deze boekverfilmingen behoren tot het JEF met de klas-programma en hebben dus ook een bijhorende lesmap.

1. Knor (2022) (6+)

Toen Tosca Menten met haar boek De Wraak van Knor duizenden kinderharten wist te veroveren, wist regisseur Mascha Halberstad het wel zeker: dit moest verfilmd worden. Met Knor, een vrolijke animatiefilm over het gelijknamige doldwaze varkentje, maakte ze de eerste stop-motionlangspeelfilm uit Nederland. Wanneer de 9-jarige Babs een wel heel bijzonder huisdier van haar opa cadeau krijgt, doet ze er alles aan om haar nieuwe biggetje manieren aan te leren. Zonder dat ze het weet, is er echter iemand met snode plannen die hen goed in de gaten houdt. Na het zien van deze grappige, maar soms ook spannende film, krijg je vast en zeker zin om verder in de boeken van Tosca Menten te duiken!

Knor filmstill 1

2. Gruwelijke rijmen (2016) (6+)

Eventjes genoeg van al die klassieke sprookjes met hun voorspelbare eindes? In de hilarische animatiefilm Gruwelijke rijmen besluit de boze wolf om de rol van verteller op zich te nemen en de bekendste sprookjesverhalen op zijn manier te vertellen. Zo blijkt Sneeuwwitje eigenlijk blond te zijn en is Roodkapje veel brutaler dan gedacht. Vol verrassende wendingen en poëtisch taalgebruik, vormt de film een trouwe maar moderne adaptatie van het gelijknamige rijmpjesboek van auteur Roald Dahl. Ideaal om deze beroemde verhalen eens vanuit een ander perspectief te bekijken!

Gruwelijke rijmen Roald Dahl

3. Mini-Zlatan en oom Bestie (2022) (6+)

Wat als je favoriete oom, aan wie je werkelijk alles kunt vertellen, opeens een nieuwe partner krijgt? In Mini-Zlatan en oom Bestie worstelt voetbalfan Ella met de komst van Steve, die met alle aandacht van haar beste vriend gaat lopen. Voor het jaloerse meisje bestaat natuurlijk maar één oplossing: ze moet koste wat kost de prille relatie saboteren! Hoewel het prentenboek Kleine Klaas-Jan en oom lieveling van de Zweedse schrijver en illustrator Pija Lindenbaum al eventjes meegaat, vormde het verhaal de perfecte inspiratiebron voor een eigentijdse feelgoodfilm vol humor en romantiek. Kijk- én leesplezier verzekerd!

Mini-Zlatan en oom Beste filmstill 1

4. Rosie & Moussa (2018) (7+)

Wanneer Rosie samen met haar mama naar een appartement aan de andere kant van Brussel verhuist, gaat er een compleet nieuwe wereld voor haar open. Samen met Moussa, die in het appartement boven haar woont, gaat Rosie op zoek naar haar papa die al eventjes niet meer thuiskwam. Onderweg beleven ze talloze avonturen en ontdekken ze dat een stad vol grijze gebouwen en eindeloze tunnels helemaal niet saai hoeft te zijn. Dankzij een topcast die de personages uit de boeken van Michael De Cock en Judith Vanistendael moeiteloos vertolkt, is Rosie & Moussa een hartverwarmende jeugdfilm die jong en oud doet wegdromen naar hoe het voelt om op-en-top kind te zijn.

Rosie & Moussa filmstill 1

5. De club van lelijke kinderen (2019) (9+)

Met De club van lelijke kinderen bewees de Nederlandse auteur Koos Meinderts voor eens en altijd dat ook kinderboeken dystopische thema’s kunnen bevatten. De gelijknamige filmadaptatie vol actuele thema’s en vraagstukken, toont dat hetzelfde voor jeugdfilms geldt. Maak kennis met Paul, een 11-jarige jongen met grote flaporen die samen met honderden andere ‘lelijke’ kinderen in een kamp wordt vastgehouden. De dictatoriale President Issimo’s regel is simpel: iedereen die niet voldoet aan zijn schoonheidsideaal, wordt gevangengenomen! Gelukkig weet Paul samen met zijn vrienden te ontsnappen en stiekem een opstand voor te bereiden. Hoe ‘de club van lelijke kinderen’ het land op stelten zet, kom je te weten in het boek én de gelijknamige avonturenfilm van regisseur Jonathan Elbers.

De club van lelijke kinderen filmstill 1

6. Comedy queen (2022) (10+)

Als grote winnaar van de internationale juryprijs voor de beste langspeelfilm op het JEF Festival 2023, mocht Comedy queen uiteraard niet op deze lijst ontbreken. Gebaseerd op het gelijknamige jeugdboek van de Zweedse psychologe Jenny Jägerfeld, vertelt deze bijzondere coming-of-age film het verhaal van de 13-jarige Sasha. Na het verlies van haar mama, begint het tienermeisje te rebelleren en besluit ze om comédienne te worden. Haar doel? Papa nog eens doen lachen én ervoor zorgen dat ze niet eindeloos begint te piekeren zoals haar mama. Dankzij de hilarische grappen en aangrijpende personages is Comedy queen een verhaal dat, zowel in boek- als filmvorm, garant staat voor een lach en een traan.

Comedy queen filmstill 1

Film gevonden? Ontdek het lesmateriaal!

Met behulp van de JEF met de klas lesmappen, kan je de films educatief omkaderen en je leerlingen makkelijk tot de bijbehorende boeken introduceren. Bij de start van elk schooljaar vind je telkens de lesmappen van de nieuwste films op hun pagina terug.

Fien personeelsfoto

Fien Meynendonckx

Communicatie