6 leuke dingen om met je kinderen te doen tijdens de zomervakantie

24.05.2022

Binnenkort is het weer twee maanden zomervakantie, hoera! Tijd dus, om je vakantieplanning te maken. Wij geven je alvast 6 tips voor zomeractiviteiten met kinderen en jongeren.

JEF-tips, Workshops

Zomeractiviteit 1 | Samen in de tuin werken

Wat is er meer zomers dan met je handen in de aarde wroeten? Dan bloemperken verzorgen, groenten zaaien, wateren en oogsten en onkruid wieden? Ondertussen leuk kletsen met je vrienden of buren, ‘s avonds lekkere soep maken of een slaatje voor bij de barbecue.

Niet iedereen heeft een tuin natuurlijk, maar er zijn vele gemeenschapstuinen en stadstuintjes waar je je bij kan aansluiten. Of vraag eens aan een grootouder of tante of je in hun tuin mag komen werken?

Fien personeelsfoto

Fien Meynendonckx

communicatie

Zomeractiviteit 2 | Samen een film maken

Je hoeft geen professionele camera te hebben om zelf films te maken, integendeel. Met een slim gekozen app en de juiste tips, regisseer je gemakkelijk een eigen kortfilm. Zelfs in een film van 15 seconden kan je al een heel verhaal vertellen!

Samen een film maken is meer dan een dagvullende activiteit. Begin bij je scenario, storyboards en personages, maak je poppen voor stop-motion, zoek kostuums voor je acteurs, film alle scènes, monteer tot een film en organiseer een vertoning voor vrienden en familie.

Weet je niet hoe je eraan moet beginnen? Geen paniek! Op het JEF makers YouTubekanaal vind je heel wat handige tips en tutorials van andere jonge kortfilmmakers!

Naast de zijbalk plaatsen
Uit

Zomeractiviteit 3 | Samen een film kijken

Tijdens de zomer verschijnen er prachtige (jeugd)films in de bioscoop. Samen naar de film gaan, is dan ook de ideale activiteit voor een regenachtige dag!

Zomeractiviteit 4 | Op stap in de stad

Je hoeft niet op vakantie om de zomer intens te beleven. Op de website van de meeste steden vind je wel een overzicht van kindvriendelijke activiteiten in parken en nabijgelegen buurten.

Nog inspiratie nodig? Laat je leiden door de stedelijke verhalen van de kinderen uit Ket & Doc documentaires, zoals Aikiddo en Goals. Allemaal te zien op Ketnet!

Zomeractiviteit 5 | Een filmclub starten

Wil je graag samen film kijken en er met andere filmliefhebbers over praten? De zomer is het ideale moment om een filmclub te starten!

Dankzij De FilmClub start je gemakkelijk een naschoolse filmclub op school, in het jeugdhuis, in de bibliotheek, enzovoort. En dat voor iedereen tussen 3 en 18 jaar. Check hier hoe je dat doet!