7 x betaalbaar gamen

11.10.2023

Games zijn niet goedkoop. Toch hoeft gamen niet duur te zijn. We geven je 7 tips om te gamen zonder bankroet te gaan.

Gaming en digitale media, JEF-tips

Op zich is het logisch dat er een prijskaartje aan games hangt. Grote teams van artiesten, ontwikkelaars en andere specialisten werken er immers vaak lange tijd aan. De meeste games zijn hun geld dus meer dan waard, maar dat betekent niet dat ze zomaar voor iedereen betaalbaar zijn. Wil je graag proeven van gaming zonder al je zakgeld eraan op te doen, dan verzamelden wij een paar mooie oplossingen!

1. Games uitlenen bij de bibliotheek

Een bibliotheek is al lang niet meer alleen een plek om in stilte boeken uit te lenen. In de meeste bibliotheken hebben ze een mooi aanbod aan games om te ontlenen. Is een game niet aanwezig in een bib in je buurt? Vaak kan je een bepaalde game ook reserveren of uit een andere bibliotheek laten overkomen. Ook leuk: zit een bepaalde game niet in het aanbod, dan kan je bij de bib altijd een aankoopsuggestie doen. Tegen een kleine vergoeding (€1) ben je dan de allereerste die het nieuwe spel mag meenemen!

Een lidmaatschap bij de bibliotheek is meestal gratis voor inwoners.

2. Op locatie gaan spelen

Outpost gamecenters

Gamen hoef je niet alleen op je kamer te doen. Er zijn veel locaties waar je kan gaan gamen, zoals gaming cafés of arcades. Die zijn natuurlijk niet gratis, maar je hoeft de games niet aan te kopen en kan ze in een leuke sfeer gaan uittesten.

Zoek een gameclub, gamecafé of arcade op google. Zo heb je bijvoorbeeld Outpost in Antwerpen, Brugge en Gent of WASD gaming café in Turnhout.

3. Tweedehands games kopen

Online vind je heel gemakkelijk tweedehands games, bijvoorbeeld op Game Mania, 2dehands of Gamewalhalla. Daar betaal je niet alleen minder dan voor een nieuwe game, je kan er ook achteraf je games terug verkopen.

Wist je trouwens dat je in Game Mania met ecocheques tweedehands games kan aankopen?

4. Gamen bij een jeugdwerking

Bij steeds meer jeugdwerkingen kan je in je vrije tijd samen gaan gamen! Ga op zoek naar een jeugdwerking in jouw buurt en vraag naar hun aanbod. Je ontmoet er meteen gelijkgezinden om mee te gamen.

gamen in het XL medialab

5. Samen games aankopen met vrienden

Heb je vrienden die ook graag gamen? Dan kunnen jullie de krachten bundelen! Koop samen een game aan en speel het samen. Of speel het apart, en geef het door wanneer je het hebt uitgespeeld.

Je kan ook een kleine ‘free library’ aanleggen met vrienden, familie en klasgenoten, waarin je onderling games ruilt en uitwisselt. Wie weet krijg je er meteen ook gratis tips bij ;)

6. Word gametester

Ben je een echte, volleerde gamer? Dan kan je misschien zelfs geld verdienen met gamen!

Als tester word je betrokken bij verschillende stadia van de game-ontwikkeling. Je krijgt van de ontwikkelaar instructies waarop je moet letten tijdens het testen. Je moet dus heel analytisch zijn, logisch kunnen redeneren en oog voor detail hebben.

Zoveel jobs als gametester zijn er niet, maar je kan op verschillende jobsites een zoekopdracht bewaren, zodat je een melding krijgt wanneer er een vacature vrijkomt.

7. Leg verlanglijstje aan

Leg in online winkels de games die je graag wil in je verlanglijstje of winkelmandje. Die winkels geven regelmatig kortingen, zeker rond feestdagen zoals Kerstmis en Black Friday of tijdens de solden in januari. Check af en toe je verlanglijstje!

Laura personeelsfoto

Laura De Bruyn

Programmator XL-Medialab JEF festival

Door JEF geselecteerde games spelen?